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DISQUALIFICATION WHEN A MEMBER
OF THE JUDGE’S REFEREE’S LAW FIRM
IS AN ATTORNEY IN THE CASE 

ISSUES

May a judge hear cases in which a party is
represented by an attorney who is a member of
a law firm in which a referee appointed by the
judge practices law?  Answer: Yes, so long as
the referee has not acted as a lawyer in the
case.

FACTS

A circuit judge has a part-time referee who
assists with the handling of paternity and child
support cases.  The referee had previously
retired from the practice of law but now has
decided to join a local law firm “of counsel.” 
He is planning to work several days a week
with the firm.  The judge inquires whether he
may hear family court cases in which a party
is represented by another member of this firm. 

DISCUSSION

The Commission has previously concluded
that a judge is disqualified under Canon 3C(1)
from hearing cases in which a party is
represented by an attorney appointed by the
judge then assisting the judge on a regular,
ongoing basis with other cases over which the
judge presides.  The Commission reasoned
that, because a referee who assists a judge on
a continuing basis stands in a position of close
trust with the judge, and the judge, of

necessity, must repose special confidence in
such a referee, a person of ordinary prudence
might reasonably question the judge’s
impartiality in a case in which that referee
represents a party.  Advisory Opinions 99-736,
00-754, and 00-757.  Canon 3C(1) requires
disqualification in any proceeding in which
the judge’s “impartiality might reasonably be
questioned.”

A judge has no special relationship of trust
with law partners of an attorney whom the
judge has appointed as a referee.  Thus, the
mere fact that an attorney in a case is a law
partner of a referee appointed to assist the
judge in other cases does not constitute a
reasonable basis to question the judge’s
impartiality.  

This situation is analogous to that in which an
attorney appears who is a law partner of an
attorney currently representing the judge in an
unrelated case.  See, e.g., Advisory Opinion
99-731.  In that situation, the Commission has
concluded that the judge may hear the case if
the attorney has no involvement in the judge’s
case.  Id.  

It is the opinion of the Commission that the
Alabama Canons of Judicial Ethics permit a
judge to hear cases in which a party is
represented by an attorney who is a member of
a firm in which a referee assisting the judge in
other cases practices, so long as the referee
has not participated as an attorney in the case
before the judge.  If the referee has performed
legal research, interviewed witnesses, drafted 
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documents or in any other way been actively
involved in the case, the judge should recuse
himself from the matter. 
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, 800 South McDonough
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240-
3327; E-mail: jic@alalinc.net.


