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SERVING AS CHAIR OF A CHARITABLE
FUND-RAISING PROGRAM

ISSUES

May a judge serve as chairman of an
American Heart Association “Jail Bail for
Heart” campaign? Answer: The Alabama
Canons of Judicial Ethics discourage but do
not prohibit such activity so long as the judge
complies with Canons 1, 2 and 5.

FACTS

An appellate judge has been asked to serve as
chairman of the 2003 American Heart
Association “Jail Bail for Heart” campaign.

The chairman’s responsibilities include
helping identify and recruit “parole board”
members, overseeing/managing parole board
responsibilities, helping identify potential
personal teams, presiding over the parole
board meeting, attending and presiding over
the jail bail captain’s luncheon, attending and
presiding over the jail bird kickoff party, and
participating in Jail Bail Day.

DISCUSSION

This matter is governed primarily by Canon
5B of the Alabama Canons of Judicial Ethics.
Canon 5B states that a judge may participate
in civic and charitable activities “that do not
reflect adversely upon his impartiality or
interfere with the performance of his judicial
duties,” and that a judge may serve as an
officer, director, trustee, or nonlegal advisor of
a  religious, charitable, or other civic
organization subject to certain limitations,
including the following:

(2) It is desirable that a judge not
solicit funds for any educational,
religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, or use or
permit the use of the prestige of his
office for that purpose, but he may be
listed as an officer, director, or trustee
of such an organization or institution.

The Commission has previously addressed
participation in fund raising as follows:

... Canon 5B(2) strongly discourages
but does not absolutely prohibit
participation in fund raising for civic
and charitable organizations. See, e. g.,
Advisory Opinions 83-174 and 96-
596. Participation in fund raising
presents a danger that the prestige of
the judicial office will be used for the
solicitation of funds. Advisory
Opinions 81-101 and 96-596. It also

involves a danger that the person
solicited will feel obligated to respond
favorably if the judge is in a position
of influence or control. Commentary
to the Model Code of Judicial
Conduct, Canon 4C(3)(b) (1990). A
judge who participates in fund raising
for a civic or charitable organization
must be ever mindful of the provisions
of Canons 1 and 2, and must limit
such participation so that he or she
does not lend the prestige of his or her
judicial office to the event or
otherwise violate either the letter or
the spirit of Canons 1 and 2. Advisory
Opinions 83-174, 83-179, 85-242, and
96-596.
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Advisory Opinions 00-747 and 00-753.

In Advisory Opinion 00-753, the Commission
concluded that a judge may not use his
judicial position or title in fund-raising
activities. See also, Advisory Opinions 84-
216 (ajudge should not permit his name to be
listed along with the title “Judge” on
stationery of an educational foundation that he
knows will be used for the purpose of
soliciting funds because to do so would
“permit the use of the prestige of his office for
the purpose of soliciting funds™); and
Advisory Opinion 96-596 (advising a judge
that his name should not be listed as a judge
on an invitation to a fund-raising dinner that
would be held in the judge’s home).

In Advisory Opinion 85-242, the Commission
concluded that the Alabama Canons of
Judicial Ethics did not absolutely prohibit a
judge from participating as the “judge” who

set mock fines that arrestees (local dignitaries)
were required to raise for charity in order to be
set free. However, the Commission cautioned
that a judge who participated in such an
activity should be ever mindful of the
provisions of Canons 1 and 2, and limit his
activities so that he does not lend the prestige
of his judicial office to the event. Thus, the
Commission informed the judge that the
canons discouraged him from acting as the
“judge” in the fund raiser and, if he did
participate, he should not appear in his judicial
robes.

In Advisory Opinion 86-262, the Commission
decided that the canons did not prohibit a
judge from participating in a hike-bike-run
fund-raising event but that the judge should be
ever mindful of the provisions of Canon 5 and
should not participate if it appeared the

organization would use the prestige of his
judicial office for fund solicitation.

This type of event also was the subject of
Advisory Opinion 88-329. Following its
earlier opinions, the Commission stated that
the judge could participate so long as he did
not interpose the prestige of his judicial office
into the event and so long as he structured his
participation to minimize the risk of conflict
with his judicial duties.

It is the opinion of the Commission that the
Canons of Judicial Ethics discourage service
as chairman of the fund-raising event at issue
but do not prohibit this activity so long as the
judge’s participation complies with Canons 1,
2 and 5.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



