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DISQUALIFICATION WHEN A REFEREE
APPOINTED BY THE JUDGE IS AN
ATTORNEY IN THE CASE

ISSUE

Is a judge disqualified to hear cases in which
a party is represented by an attorney who is a
referee appointed by the judge to assist on a
regular basis with the judge’s child support
cases if the opposing parties and their
attorneys agree that the judge should hear the
case and waive any objections pertaining to
the judge’s impartiality? Answer: Yes.

FACTS

The parties in a pending case were divorced in
1991. During the past ten years, the judge has
heard the evidence in numerous Petitions to
Modify and Petitions for Rule Nisi as well as
other issues involving the parties and has
issued numerous associated orders. Through
such hearings, the judge has become very
familiar with the parties and the case. A
petition to correct an earlier judgment was
pending when the judge became aware of
Advisory Opinion 00-757.

The judge had appointed the attorney for the
husband as a referee to hear child support
cases. The attorney assists the judge on a
regular basis with the judge’s child support
cases. The current petition to correct
judgment does not involve child support. The
opposing parties and their attorneys agree that
the judge should hear the case and waive any
objections pertaining to the judge’s
impartiality. The husband, who is represented
by the attorney who is the referee, does not
want the judge to hear the case.

DISCUSSION

A judge is required to disqualify himself'in a
proceeding in which his “impartiality might
reasonably be questioned.” Canon 3C(1).

“Recusal is required under Canon
3C(1) when ‘facts are shown which
make it reasonable for members of the
public or a party, or counsel opposed
to question the impartiality of the
judge.” Acromag-Viking v. Blalock,
420, So.2d 60, 61 (Ala. 1982). See,
also, Wallace [v. Wallace, 352 So.2d
1376, 1379, (Ala.Civ.App. 1977)].
Specifically, the Canon 3C(]) test is:
‘Would a person of ordinary prudence
in the judge’s position knowing all of
the facts known to the judge find that
there is a reasonable basis for
questioning the judge’s impartiality?’
Thode, The Code of Judicial Conduct
- The First Five Years in the Courts,
1977 Utah L.Rev. 395, 402.”

Matter of Sheffield, 465 So.2d 350, 355-356
(Ala. 1984).

The recusal test stated in Canon 3C(1)
sometimes bars trial by a judge who has no
actual bias in the case. Matter of Sheffield,
465 So.2d at 356. In many circumstances, it
will disqualify a judge even if all the parties to
the proceeding would consent to the judge
hearing the case. This is reflected in Canon
3D, which only permits remittal of
disqualification if the disqualification arises
under subsection (¢) or subsection (d) of
Canon 3C(1). The canons are concerned with
both the parties to an action and with
maintaining confidence in the integrity and
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impartiality of the judiciary among the general
public. As noted in Acromag-Viking, supra,
disqualification under Canon 3C(1) includes
circumstances in which it is reasonable for
members of the public to question the
impartiality of the judge.

In Advisory Opinions 99-736, 00-754 and 00-
757, the Commission considered questions
concerning the propriety under Canon 3C(1)
of a judge hearing cases in which a party was
represented by an attorney who was a referee
appointed by the judge, then assisting the
judge on a regular, ongoing basis with other
cases over which the judge presided. In
Advisory Opinion 99-736, the Commission
noted that such a referee stands in a position
of close trust with the judge who appointed
him, and it concluded that a person of ordinary
prudence might reasonably question the
judge’s impartiality in a case in which such a
referee represents a party. In Advisory
Opinion 00-754, the Commission noted that,
because the referee in question heard cases in
a courtroom while wearing a judicial robe, he
would appear to the general public to be a
judge. It also observed that a referee
appointed under Rule 35(C) of the Alabama
Rules of Judicial Administration is, by the
terms of that rule, a confidential employee of
the judge or judges who hear child support
cases. In all three cases, the Commission
concluded that the judge was disqualified to
hear cases in which a party was represented by
the referee in question.

Canon 3D provides for the remittal of
disqualifications arising under Canon 3C(1)(c)
or 3C(1)(d). Itrequires the written agreement
of all parties and their lawyers. Canon 3D
does not permit remittal of the disqualification
at issue because the disqualification does not
arise under subsection (c) or (d) of Canon 3C.

Even if the disqualification had arisen under
one of these two subsections, it would not be
remitted under the facts presented because one
of the parties does not agree that the judge
should hear the case.

It is the opinion of the Commission that the
judge is disqualified to hear cases in which a
party is represented by an attorney who is a
referee appointed by the judge then assisting
the judge on a regular basis with the judge’s
child support cases even if the opposing
parties and their attorneys agree to the judge
hearing the case and would waive any
objection to the judge’s impartiality.
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



